Categorieën
Geschiedenis

Nederland is inmiddels tientallen scholen met islamitische grondslag rijk. Daar zullen nog vele scholen bijkomen de komende jaren in’sha Allah.

De oudste nog functionerende basisscholen in Nederland op islamitisch grondslag liggen in de steden Eindhoven en Rotterdam. De Al-Ghazali in Rotterdam en Tariq ibn Ziyad in Eindhoven. Deze scholen werden gesticht eind jaren tachtig.

Maar als we nog dieper in de archieven duiken, dan komen we uit bij de Bouchrâ school in Amsterdam.

In de witte volkswijk De Pijp in Amsterdam Zuid werd in 1981 een “Arabische” school opgericht. De school trok vooral Marokkaanse leerlingen aan. Het was de eerste basisschool waar het Arabisch werd gedoceerd en waar de islamitische feestdagen werden gevierd.

De komst van de school was controversieel en de ruiten van de school werden ingegooid voor de opening. De school werd een succes en trok veel leerlingen. De leerlingen scoorden in het vervolgonderwijs beter dan het landelijk gemiddelde.

De school was weliswaar niet opgericht op islamitisch grondslag en was meer een school voor Marokkaanse kinderen. Maar het was de eerste school in Nederland die een nadrukkelijke islamitisch karakter droeg.

Anno 2021 zijn we tientallen islamitische scholen rijk. We kunnen er nog vele nieuwe scholen aan toevoegen.
Waaronder een middelbare school in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. In de stad Veenendaal zijn nog slechts een handjevol handtekeningen nodig om de eerste islamitische school op te richten in de stad.

De Bouchrâ school in Amsterdam was de eerste opzet om de identiteit en traditie van onze kinderen te behouden. Gesticht in een moeilijke tijd door pioniers.

– Ibrahim Sbaa 🖋️

Categorieën

Recente reacties