Categorieën
Geschiedenis

Hoop is een van de elementen des levens waar mensen zich aan vastklampen in moeilijke tijden.
De hoop verliezen is nooit een optie. Vanuit de islam wordt het aangemoedigd om altijd hoop te blijven hebben en overtuigd te zijn van de hulp van Allah.

Hoop heeft zich op verschillende manieren gemanifesteerd door de islamitische geschiedenis.

In Bosnië manifesteerde de hoop van de moslims zich door een nauwe en donkere ondergrondse tunnel.

Voor dit verhaal gaan we terug in de recente geschiedenis. De genocide op de moslims in Bosnië die plaatsvond in 1992-1995 tijdens de Balkanoorlog.

De Servische orthodoxe-christenen onder leiding van misdadigers als Slobodan Milošević, Radovan Karadžić en Ratko Mladić begonnen aan een campagne van genocide en verkrachting in Bosnië.

Tienduizenden moslims werden gedood en de genocide in Srebrenica wordt nog jaarlijks herdacht.

In 1992 werd de Bosnische hoofdstad Sarajevo omsingeld door de Servische christenen. De toevoer van voedsel, elektriciteit en water werd afgesloten. Het leek een kwestie van tijd voordat de stad zou vallen.

De ingenieurs begonnen te brainstormen om een oplossing te bedenken. Één ding was zeker, de omsingelde stad kon niet nog een winter overleven.

Sarajevo was gebouwd in een vallei en is omringd door bossen. Het was volledig omsingeld door Servische soldaten. Servische sluipschutters zorgden ervoor dat zelfs beweging in de stad zelf levensgevaarlijk was.

De enige oplossing was om onder de grond een tunnel te graven van Sarajevo naar Butmir in vrij gebied. Een groep van 260 moslims begon een tunnel te graven vanuit twee kwanten. Uit Sarajevo, en naar Sarajevo.

De tunnel werd gegraven door de moslims in enorme snelheid en het werk ging 24 uur per dag door. Het leven van hun vrouwen en kinderen stond op spel.

Het duurde iets meer dan 4 maanden totdat de tunnel klaar was. De Serviërs wisten van het bestaan ervan en deden er alles aan om deze te vernietigen. Maar de Bosniërs wisten de exacte locatie geheim te houden.

De tunnel was bijna 1 kilometer lang, 5 meter diep en 1.60cm hoog. Net groot genoeg om vanuit een richting te bewegen en voor een volwassene om te bewegen. Een persoon kon maximaal 54 kilo aan gewicht transporteren per keer. Dat kwam neer op 39 kilo aardappels op de rug en een tray eieren in de handen.

De tunnel van hoop werd een levenslijn voor de bewoners van Sarajevo. Voedsel, medicatie, wapens en mensen konden de omsingelde stad binnenkomen.

Het was de islam die de moslims inspireerde om niet op te geven en de zegening van Allah kwam onder de grond binnen. Sarajevo weerstond de omsingeling.

De oorlog koste uiteindelijk tienduizenden moslims het leven. Maar de hoofdstad Sarajevo werd door de tunnel van hoop het lot van Srebrenica bespaard.

De tunnel is vandaag de dag een openbaar museum waar de geschiedenis van de tunnel te zien is.

– Ibrahim Sbaa 🖋️

Categorieën

Recente reacties